Logo DPmÚL

Tisková zpráva

09. 05. 2024

Ústí nad Labem – Dopravní podnik města Ústí nad Labem ve spolupráci s představiteli města a partnerstvím s výrobcem vozidel SOR představili a pokřtili první autobusy SOR NS 18.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem na začátku roku 2023 vypsal veřejnou zakázku na nákup 5 nízkopodlažních autobusů kategorie 18 m.

V dubnu letošního roku bylo těchto pět kapacitních nízkopodlažních autobusů délky 18 metrů od společnosti SOR Libchavy dodáno. V tomto roce očekáváme dodávku ještě jednoho kapacitního vozidla, jehož potřeba vyvstala z důvodu změny koncepce dopravní obslužnosti a které bude dodáno v rámci podepsaného dodatku k uzavřené smlouvě.

Pro všechny autobusy platí, že jsou osazeny plně automatickou klimatizací pro cestující a nabíječkami standardu USB-C pro přenosnou elektroniku. Na všech nových vozidlech dochází ke sjednocení logiky a způsobu ovládání poptávkového systému dveří, který se tak stane pro cestující srozumitelnějším a pohodlnějším. Bylo myšleno také na bezpečnost v silničním provozu. Vozidla jsou proto vybavena LED světlomety, elektricky vyhřívaným čelním oknem, automatickými stěrači reagující na intenzitu deště, kontrolou tlaku v pneumatikách a v neposlední řadě antikolizním systémem, který monitoruje okolí vozidla a informuje vizuálně a akusticky řidiče před možným střetem se zranitelnými účastníky provozu jako jsou chodci, cyklisti apod. 

Autobusy mají novou vizuální identitu, která se týká vnějšího lakování vozidla a povinného značení vozidel.

Na nákup 5 autobusů dopravní podnik vynaložil částku 47 000 000,- Kč.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem tímto krokem pokračuje v modernizaci svého vozidlového parku, což přispívá ke snižování průměrného stáří vozidel, používaných v rámci městské a příměstské dopravy.

 

v Ústí nad Labem dne 9. května 2024 za DPmÚL a.s. Jana Dvořáková, tisková mluvčí