Logo DPmÚL

Tisková zpráva

07. 10. 2014
Ústecký dopravní podnik jako první z provozovatelů městské hromadné dopravy v České republice testuje nové informační panely.

Ústí nad Labem – na nových trolejbusech pořízených v rámci IPRM Mobilita můžete nyní vidět nové informační panely, které aktuálně testuje Dopravní podnik města Ústí nad Labem.


Ing. Radek Chobot, výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem a.s. a pan František Novák, obchodní manažer Bustec s.r.o.
Foto: J. Dvořáková

„Občané čekající na zastávce MHD jistě v aktuálním podzimním pošmourném počasí ocení fakt, kdy již na dálku získají základní viditelnou vizuální informaci o tom, jaká linka právě přijíždí. Toto jistě přivítají zejména naši starší spoluobčané, a maminky školáčků – prvňáčků, kteří se ještě nedokáží rychle zorientovat v čísle blížícího se vozu. Nový informační panel nabízí vskutku výraznou a nezaměnitelnou barvu a v porovnání s původním panelem jde o rozdíl skutečně markantní.“ uvedl výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem ing. Radek Chobot. Díky vynikající spolupráci se společností BUSTEC je Ústí nad Labem prvním městem v ČR, které může otestovat tuto novinku. Instalované typy panelů jsou cenově srovnatelné s panely, které jsou využívány nyní.


Foto: J. Dvořáková

„Ústecký Dopravní podnik ve snaze nabídnout našim cestujícím opět něco navíc, zahájil zatím testovací provoz tohoto zařízení, ale v budoucnu bychom rádi vybavili všechny nové vozy pořízené v rámci IPRM Mobilita tímto jedinečným a v České republice zatím nepoužívaným informačním panelem typu LED RGB/kombi, kdy základní předností tohoto panelu je výrazná barevnost požadované informace (číslo linky apod.), a dále možnost nastavit barvy číslic na jednotném pozadí tak, aby byly odlišné. Proto tak může maminka říci svému školáčkovi, že ten trolejbus, kterým bude cestovat ze školy, musí mít číslo modré, že to je to správné. Stejně tak je možno nastavit barvu tak, aby hned z dálky bylo vidět, že přijíždí vůz bezbariérový, nebo že do vozu, který přijíždí kolem dvacáté hodiny, se již musí nastoupit předem“ představil novinku ing. Radek Chobot.


Foto: J. Dvořáková

„Změna barvy je v reálném čase, vše řídí řidič pomocí ovládací jednotky umístěné v kabině vozu, a zařízení umožní vyměnit třetinu barev na celém informačním panelu. Tento výrobek se používá zatím jen ve zhruba 50 % výbavách vozů hromadné dopravy ve městech západní Evropy, v České republice zatím ne, ústecký Dopravní podnik je první.“ dodal na závěr ing. Radek Chobot.

Nezbývá než tuto novinku přivítat a věřit, že cestující tento skutek ocení, a že jim přinese další malý komfort při využívání MHD v Ústí nad Labem.