Logo DPmÚL

Řidič trolejbusu zachránil život cestujícímu

14. 06. 2016
Mimořádná událost se přihodila na konci května v ranních hodinách na pravidelné lince číslo 51.

Pan Miroslav Sládeček, jeden z řidičů Dopravního podniku města Ústí nad Labem a.s. svoji duchapřítomností zachránil život cestujícímu. 

Mimořádná událost se přihodila na konci května v ranních hodinách na pravidelné lince číslo 51 směr Mírová při výjezdu ze zastávky Opletalova. Jeden z cestujících upozornil řidiče trolejbusu, že na druhé sedačce za řidičem sedí pán, který vypadá, že asi zkolaboval. 

Řidič trolejbusu nepodcenil situaci a šel cestujícího vizuálně zkontrolovat. Cestující byl v předklonu přes opěradlo a nejevil známky vědomí. Pan Sládeček ihned zavolal záchrannou službu. Postiženého nejprve usadil na sedadlo a následně společně ještě s ostatními cestujícími přesunuli muže do uličky. Na pokyn záchranáře uvolnili postiženému muži dýchací cesty. 

Tep cestujícího byl skoro nehmatný a pan Sládeček tedy zahájil masáž srdce. S oživováním pan Sládeček pokračoval až do příjezdu záchranářů a i po příjezdu záchranářů se postiženému muži nedařilo obnovit základní životní funkce. Záchranáři až díky použití defibrilátoru obnovili činnost srdce.   

„Dával jsem mu masáž srdce, trvalo to asi čtvrt hodiny, než přijela záchranka, ty si ho pak převzali. Párkrát jim znova zkolaboval a museli ho oživovat pomocí přístroje, následně se jim to až na potřetí podařilo.“ Uvedl Miroslav Sládeček.

Řidič pomohl přemístit pacienta na nosítka a do sanitky. Pan Sládeček se zajímal o zdravotní stav pacienta, a zda má dotyčný šanci na přežití. Záchranář řidiči sdělil, že jen málokdo se v takové situaci zachová jako on. Řidiče následně pochválil a sdělil mu, že kdyby ho po celou dobu neoživoval, bylo by již pozdě.

Pan Miroslav Sládeček je u Dopravního podniku zaměstnán již 21 let. Vedení společnosti mu děkuje za jeho rychlé a pohotové jednání, které vedlo k záchraně lidského života.

Tisková Zpráva v PDF