Logo DPmÚL

IPRM Mobilita – Obnova vozového parku trolejbusů

11. 07. 2014
První trolejbus zakoupený v rámci IPRM Mobilita – projektu Obnova vozového parku trolejbusů dnes dorazil.

Jedná se o třínápravový čtyřdveřový nízkopodlažní kloubový 18 ti metrový trolejbus značky Škoda 27 Tr Solaris.

Vůz je vyroben pro minimálně 145 osob, z toho 50 osob sedících. Pro větší pohodlí cestujících během nastupování a vystupování lze využít funkci tzv.“kneeling“, čili jakési pokleknutí vozu v zastávce, čímž dojde ke snížení výšky nástupní hrany.  Dalším zajímavým bezpečnostním prvkem pro cestující jsou dveře vybavené systémem zajištění proti sevření cestujícího se zpětným otevřením při kontaktu s překážkou. Průchozí prostor uvnitř trolejbusu je zcela bez schodů a u druhých dveří je umístěna manuálně ovládaná plošina pro vozíčkáře.

Vozy této třídy jsou standardně poháněny zadní nápravou, vzhledem ke specifičnosti terénu v Ústí nad Labem budou všechny nově vyráběné vozy nadstandardně a výjimečně vybaveny prostřední hnací nápravou.

Technický popis trolejbusu Škoda 27 Tr Solaris:

délka:  18 000 mm

šířka:  2 550 mm

výška:  3 450 mm

výkon:  240 kW                          

max. rychlost:  65 km/hod             

celkový počet cestujících:  167

Nový trolejbus bude dovybaven povinným označením, aby tak splňoval požadavky kladené na jeho budoucí provoz v rámci Dopravního podniku města Ústí nad Labem a ke konci července bude poprvé představen veřejnosti. O všem dalším se dozvíte na www.dpmul.cz nebo na Facebook DP.



Foto: P. Šašek


Foto: P. Šašek