Logo DPmÚL

Dětský den otevřených dveří přivedl do všebořické vozovny stovky návštěvníků

18. 06. 2015
I přes tropické teploty přivítala v sobotu 13. června trolejbusová vozovna Všebořice hojný počet návštěvníků. Právě v tento den připravil Dopravní podnik města Ústí nad Labem a.s. dětem i dospělým nabitý program. V rámci této akce pro ně byla připravena celá řada sportovních stanovišť, vzdělávání, výstavy obrázků vítězů výtvarné soutěže Naše město 2015 nebo fotografií „Archeologické práce v Súdánu“ ústeckého fotografa a zároveň předsedy hodnotící poroty v letním putování „Staň se naším paparazzim“ Petra Berounského.
Součástí dětského dne byl rovněž další křest vozů, kterého se zúčastnily sportovní osobnosti Ústí nad Labem: karatista Tomáš Pavlíček, který je mistrem světa a několikanásobný mistr republiky, a společně s ním brankář NHL Michal Neuvirth. Tomáš Pavlíček v rámci dětského dne pokřtil autobus číslo 65 a Michal Neuvirth spojil projekt „Hledáme nové patrony“ s trolejbusem s číslem 619. Nadaný hokejový brankář a ústecký rodák navíc se stávajícími patrony podepsali svým fanouškům zmenšenou verzi infoboxů, které můžete vidět v jejich vozech.

Dětský den otevřených dveří začal v 10 hodin. A hosté si mohli prohlédnout všebořickou vozovnu, vyzkoušet samotné místo řidiče ve vozech městské hromadné dopravy, seznámit se s údržbou trolejbusů. Rodiče dětí si mohli vyzkoušet, jak funguje odtahová služba a každodenní práci 
s automobily. O další ukázku se postaral hasičský záchranný sbor se svým zásahovým vozidlem. Velký potlesk sklidila ukázka výcviku pejsků pod vedením jejich páníčků - psovodů ze Základní kynologické organizace Bukov. 

Děti si mohly vyzkoušet různá sportovní stanoviště, která byla připravena ve spolupráci s našimi ústeckými sportovními kluby. Své dovednosti si děti otestovaly například u basketbalového koše, s florbalovou nebo hokejovou holí, házenkářskou střelbou na bránu, nebo ve výstroji amerických fotbalistů. Soutěžilo se o hodnotné ceny, které věnovali sponzoři – partneři Dopravního podniku. Dospěláci pak zdolávali nástrahy vědomostního kvízu, odměnou jim byla možnost stát se jedním z 20 šťastných, který vyhrál vstupenku na koncert skupiny Kabát

Městská policie se postarala o prozkoušení znalosti dopravního značení a BESIP 
o „procházku ulicí“ pomocí takzvaných „alkoholových nebo drogových brýlí“. Malý Alex ze základní školy v Trmicích si nejvíce oblíbil airsoftovou střelnici, která byla další ze sportovních stanovišť 
a skákací hrad. 

Školák Alex spolu se svými spolužáky ze základní školy v Trmicích se stali čestnými hosty celého dne. Tyto nadané děti vyhrály výtvarnou soutěž Naše město 2015 – téma „Chování v MHD, takhle ano, takhle ne“. Soutěž se koná za podpory města Ústí nad Labem, Dopravního podniku města Ústí nad Labem a.s. a projektu Zdravé město a místní Agendy 21. 

Dopravní podnik připravil pro malé umělce „All Inclusive“ program. Výherci si převzali od Ing. Simony Mohacsi a Ing. Milana Šlejtra společenské hry a pro každého z dětí byl přípraven osobní balíček drobností, jako dárek od Dopravního podniku. Obrázky, které děti namalovaly, jsou vystaveny v našem voze s evidenčním číslem 65. 

Program celého dne na závěr doplnili karatisté ze Shotokan klubu Rajchert. Mgr. Josef Rajchert připravil ukázky karate mladých začínajících i pokročilých závodníků, sám pak představil techniku TAMESHI VARI, což je přerážení několika předmětů úderem, nebo kopem. 

Dopravní podnik v čele s organizátory celé akce Františkem Chladou, Janou Dvořákovou a Bárou Černou, zorganizoval velkolepý Dětský den otevřených dveří, a podařila se naplnit slova, které řekl před rokem František Chlada. „Doufám, že i v roce 2015 se nám podaří uspořádat pro děti den plný zábavy, který bude mít minimálně stejný úspěch, jako měl ten letošní.“ A tak nezbývá než poděkovat a pogratulovat organizátorům, zaměstnancům Dopravního podniku a všem sponzorům za skvělou práci a těšit se na další ročník Dětského dne otevřených dveří.


Foto: V.Blažek - Ukázka vozového parku Dopravního podniku.



Foto: V.Blažek -  Návštěvníci při prohlídce vozovny.


Foto: V.Blažek - Karatista Tomáš Pavlíček při křtu autobusu číslo 65.



Foto: V.Blažek - Pro děti jsme připravili spoustu sportovních aktivit



Foto: V.Blažek - Hokejový brankář Michal Neuvirt s fanoušky.