Logo DPmÚL

Další zajímavý krok v boji s černými pasažéry

25. 09. 2014
Ústí nad Labem – Dopravní podnik města Ústí nad Labem zrealizoval ve středu 24. září 2014 ojedinělý projekt „Smíšená přepravní hlídka v prostředcích MHD“.
Společné bezpečnostní akce Dopravního podniku a Městské policie, výukový autobus coby trvalá součást Dětského dopravního hřiště, osvětová letáková kampaň Nejezdím načerno, pravidelné besedy ve školách, osvěta na Dětských dnech Dopravního podniku, Mikuláš, čert a anděl spolu s revizory v prostředcích MHD – to vše jsou kroky, které pravidelně realizuje Dopravní podnik města Ústí nad Labem v boji s černými pasažéry.

O další zajímavý nápad se s námi podělil Milan Hrudka, vedoucí oddělení přepravní kontroly a tarifů, v jehož gesci je i řízení pracovníků přepravní kontroly, lidově revizorů.

„Již delší dobu běží projekt pravidelných besed na základních a speciálních školách, jejichž základním posláním je proaktivně a preventivně působit na děti, a vysvětlovat jim znovu a znovu, co je vlastně vnímáno jako závadové chování v prostředcích MHD a na zastávkách MHD a jaké jsou (nebo mohou být) následky takového chování“ uvedl Milan Hrudka. 

„Ne každé dítě vyrůstá v harmonické rodině, která funguje, a kde rodiče od mala vštěpují dětem zásady jako je slušnost, poctivost, úcta k osobám, majetku a další. O všech těchto aspektech se již delší dobu snažíme hovořit na pravidelných besedách na základních a speciálních školách, konkrétně jsme začali na Základní škole Hluboká v Neštěmicích. Stejně tak se snažíme vštěpovat dětem, že jízda bez platného jízdního dokladu, čili načerno, není hrdinství Robina Hooda, ani počítačová adrenalinová hra, ale v principu krádež služby. Bylo zajímavé sledovat reakci dětí, když poprvé slyšely, že jízda bez jízdenky je krádež a za každou krádež následuje trest“ rozvinul Milan Hrudka.

A přitom je to tak jednoduché – nejezděte bez platných jízdenek, kupte si je do zásoby nebo požádejte rodiče, ať vám zajistí časovou jízdenku. Nebo si pošlete SMS!

To vše je řešení v rovině teorie. Aby se teorie posunula více do reálného života, zrealizoval Dopravní podnik ve spolupráci s Městskou policií a žáky Základní školy Hluboká v Neštěmicích zajímavý a v rámci Dopravních podniků České republiky ojedinělý projekt.  


Ve středu 24. září měli naši cestující možnost potkat smíšenou přepravní hlídku, která byla ve složení dva revizoři, dva příslušníci Městské policie města Ústí nad Labem a dva žáci zmíněné školy. Jejich úkolem bylo provádět přepravní kontrolu, tentokráte trošku jinak: poctivý a platící cestující dostal bonbon v barvách Dopravního podniku a ústní pochvalu od dětí, ten nepoctivý – ten dostal pokutu, informační leták (a ten ho rozhodně nechválil) a hlavně utržil pěknou ostudu, protože jezdit načerno – to je faul je na červenou kartu.


Pro tuto akci byli vybráni žáci druhého stupně uvedené školy, kteří toto měli jako formu odměny. A jaké byly jejich pocity? Padala nejčastěji slova jako poučné, zajímavé, zábavné, fajn. Pikantérií bylo, že jeden jejich nejmenovaný spolužák ze 7. C uvedené školy jel bez jízdenky a dostal pokutu. Helenka si zkontrolovala tetu a potěšila jí bonbonem, Honza potkal svou babičku, Katka kamarádku, která si také zasloužila bonbon.

„Věřím, že si zúčastněné děti odnesly z celé akce ponaučení, že si uvědomily, jak se lidé mají / nemají chovat v prostředcích MHD a že si získané poznatky nenechají pro sebe, ale nasdílí je dál, do své generace, aby si všichni mladí lidé hned zpočátku svého života uvědomili, co je a není správné. Zároveň věřím tomu, že se zastydí i dospělí neplatiči, protože co může být za větší ostudu, než že dítě zjistí, že soused odnaproti dostal pokutu, protože jel načerno“ dodal Milan Hrudka.