Logo DPmÚL

Tisková zpráva

26. 03. 2024

Ústí nad Labem – Dne 24. března 2024 se konala nostalgická rozlučka s ikonickými trolejbusy Škoda 15Tr, které více jak 35 let byly součástí našeho města.

Tato výjimečná událost přilákala široké spektrum fanoušků, od nejmenších až po dospělé, a stala se nejen smuteční akcí pro příznivce MHD, ale i příležitostí k vytvoření nezapomenutelných fotografií a vzpomínek. Čtyřhodinová jízda poskytla účastníkům jedinečnou možnost zachytit tato historická vozidla na jejich poslední jízdě z vozovny Všebořice na Mírovou, dále pokračující do Mojžíře, Pod Vyhlídku, Starých Předllic a Dobětic, s návratem přes Severní Terasu zpět do vozovny. Zájem o akci, který projevili i nadšenci ze zahraničí, nás nesmírně potěšil.

Trolejbusy Škoda 15Tr sloužily městu Ústí nad Labem a jeho obyvatelům po dobu 35 let, což představuje významný milník v historii městské hromadné dopravy. Nyní si dovolíme představit několik zajímavých faktů o těchto vozidlech:

  • První trolejbus Škoda 15Tr byl nasazen do provozu 10. ledna 1989;
  • Dopravní podnik města Ústí nad Labem celkem provozoval 76 vozidel;
  • 7 trolejbusů bylo získáno od Dopravního podniku města Hradce Králové;
  • 3 vozidla pocházela z Plzeňských dopravních podniků;
  • trolejbusy v barvách DPMUL celkem ujely 88 237 997 kilometrů, což odpovídá 116 cestám na Měsíc a zpět 😊;
  • většina vozidel ujela více než 1 000 000 kilometrů;
  • rekordmanem ve flotile byl trolejbus s počtem 1 881 262 ujetých kilometrů.

Všem, kteří mají k těmto historickým vozidlům vřelý vztah, děkujeme za podporu a nadšení, které jste v souvislosti s jejich poslední jízdou projevili. Tato událost nejen oslavila mnohaletou službu trolejbusů Škoda 15Tr, ale také připomněla významné místo, které tato vozidla zaujímají v historii našeho města a jeho dopravního systému.

Pro fanoušky městské hromadné dopravy, ale nejen pro ně, naše společnost připravuje v letošním roce další speciální akce a určitě je na co se těšit.

 

v Ústí nad Labem dne 26. března 2024 za DPmÚL a.s. Jana Dvořáková, tisková mluvčí